For det første så fremmes det et lovforslag for regjeringen om at folk skal ha laderboks i hjemmet. En annen fordel er at du nemlig kan lade opp bilen din hjemme med en easee, i stedet for å måtte kjøre bort til nærmeste ladestasjon og vente til bilen blir oppladet. Du sparer dermed tid.

Hvordan lade en elbil hjemme?

Først av alt så trenger du en elektriker til å montere en ladeboks. Dette kan for eksempel være en easee. En easee laderboks fungerer som en vanlig lader, nemlig uten styring. Det er mulig å skru av og på smartlading i egne apper, når du har en ladeboks med smartfunksjon. Lastbalanseringen varierer fra boks til boks. Det kan for eksempel være mulig å koble til tre ladere i samme tilkobling. Fordelen med slike bokser er at de passer på at ladingen ikke overskrider den angitte maksimale effekten. Slik kan du lade mye sikrere i hjemmet. Det er vanlig at smartladingen har muligheter for å koble seg til WiFi eller 4G. Enkelte ladere kan sørge for at elbilen kun lades når strømprisene er på det laveste. Strømprisene varierer jo hele døgnet, noe som gir deg en ekstra fordel med en smartlader. Du kan for eksempel planlegge for når på døgnet du skal lade elbilen, slik at den skrur seg på ved rett tidspunkt. Har du for eksempel bilen din inne for kort tid, er det mulig for rask lading.

Smart lading som matcher bilen

Prøv gjerne å match fargen på ladeboksen med bilen din. Det er jo bare fantastisk kult tillegg for hjemmet ditt. Før du finner en laderboks og skal begynne med lading hjemme bør du sette deg inn i regelverket for slikt. Sjekk om forhandleren for bilen du kjører støtter boksen du skal velge. Dette er for å sikre at det elektriske anlegget i bilen ikke skal ryke. Det kan derfor være et godt tips å snakke med en fagperson som en elektriker, før du går for en ladeboks til hjemmet. Jordfeilvern type B bør for eksempel være innebygd i ladeboksen du skal velge. Da slipper du at ladeboksen må beskyttes med eget B-jordvern. Dersom du går for en ladenoks som ikke har B-jordvern, må strømkursen i ladeboksen naturligvis sikres. Ta alltid bilde av hvilke type sikringsskap du har, for å gjøre prosessen enklere. Tenk gjerne over og forklar om behovet du har for lading. Det kan være om bilen har et fast bruksmønster for hvor mye du kjører daglig. Da kommer du dere frem til hvilket behov du har for lading. Det anbefales å installere en helt egen strømkurs beregnet på lading av elbil. Ved å ha en ladeboks på veggen, kan den benyttes for lading i stedet for en vanlig Shuko-kontakt. Ladebokser er et tryggere alternativ, fordi den kan eliminere feilbruk. Det er takket være dens sikkerhetsmekanismer. Raskere lader skjer dessuten ved bruk av et strømanlegg som har nok kapasitet til det. Elektrikeren blir derfor rett person for deg, som kan svare på hvor høy ladeeffekt du kan få ut fra informasjonen om anlegget ditt.