Det å kjøre bil er noe de fleste av oss gjør i løpet av livet. Selv om mange i dag velger å benytte seg av kollektivtrafikken, og kanskje ikke bryr seg stort om bilene, så tar de fleste av oss lappen da det er veldig gunstig for oss. Her går vi gjennom trafikalt grunnkurs og mange timers kjørelæring for å bli best mulig på veien. Under opplæringen tenker vi at dette ikke vil ta noen ende, og ikke minst at det er altfor dyrt. I USA derimot, og mange andre land, så er kjøretesten så enkel som at du møter opp og kjører i vei. Du trenger ingen kjøretimer med kjørelærer eller lignende. Det finnes derimot en ekstremt stor hake med dette, og det er kanskje noe mange nordmenn ikke ser verdien i akkurat under kjøretimene. Dette er nemlig åpenbaringen som kommer senere, der vi innser hvor mye sikkerhet vi lærte oss under kursene og opplæringen hos kjøreskolen.

Mye ble lært

For selv om kjøreskolene er bedrifter og de tjener helt rå summer, så er det viktig å innse at en lærer ufattelig mye her. Det å alltid holde sikkerheten oppe, enten det er å plassere varseltrekanter i veien eller velge passasjersetet når en har fått en kjip øyebetennelse er variasjonen i ting du får opplyst om. På den andre siden av kloden kjører 16-årige amerikanere rundt uten mål og mening og setter hverandre i fare. De aner rett og slett ikke hvordan de skal holde sikkerheten oppe. Noe så enkelt som å sjekke trykket i dekkene er for disse menneskene helt gresk. Du kan for eksempel også spørre om justering av speil, og de fleste der borte vil nok spørre deg hvordan du vet dette. Vi har nemlig opparbeidet oss en slik kunnskap som er helt uvurderlig om akkurat hvordan bilene fungerer og hva som er viktig å se opp for når en farer rundt i bilen sin.

Derfor er sikkerheten viktig

Det blir for åpenbart å tenke at sikkerheten er viktig på grunn av deg selv. Det er nok dog mange som tenker i de baner Albert Åberg tenker: «Ingen tenker på meg, for alle bryr seg kun om seg selv. Jeg er den eneste som kun bryr meg om meg». Det er nemlig sikkerheten til andre som bør settes i sentrum når du farer ut på veien. Selv om vi krysser fingrene for at ingenting skjer, så er det unektelig ulykker hele tiden på veien. Målet er ikke bare å begrense skadene fra disse, men å hindre at du står bak ulykken. For det kan, selv om du kanskje overlever, etterlater det en virkelig bitter smak i munnen dersom noe mer skulle skje.