Mange velger å feriere i Norge om sommeren. For det er liten tvil om at Norge er et utrolig vakkert land, med sine høye fjell, dype daler og vakre fjorder. Kanskje du har bilferie i tankene i år? Da er det viktig å tenke på at bilen må klargjøres og være i ypperste stand, slik at du unngår de store tabbene.

Det er selvfølgelig aldri garantert at bilproblemer oppstår, men det er mange ting du kan gjøre for å forhindre det.

Lufttrykket

Husk at det er forskjell på en bil som er fullastet med mennesker og bagasje, kontra en bil med kun én person i. Det er derfor svært viktig å sjekke lufttrykket på dekkene før dere setter avgårde. Når bilen er fylt til randen trenger også dekkene mer trykk. En bil med feil lufttrykk blir vanskeligere å føre, og det kan medføre farlige situasjoner. I tillegg er du mer utsatt for punktering med dårlig lufttrykk. Husk også å sjekke at reservehjulet er helt og har tilstrekkelig med luft, i tilfelle uhellet skulle skje.

Kontroller væskenivåene

Sjekk at du har nok olje på bilen. Er det lenge siden du foretok oljeskift, er dette også å anbefale. I tillegg bør det sjekkes at alt er i orden med både bremse- og kjølevæske. Normalt går verkstedene gjennom dette på rutineservicene, men er det lenge siden du har hatt service bør du ta en kontroll. Dette kan verkstedet hjelpe deg med. Husk også å fylle på spylervæske før du drar, og ta gjerne med deg en ekstra dunk.

Batteriet

Det er ikke bare et iphone batteri som ikke liker kulde og varme. Også bilbatteriet er følsomt for temperaturer. De fleste vet at kulden kan ta knekken på batteriet, men visste du at også varmen kan gjøre det? Et bilbatteri som er overopphetet vil lade seg ut, fordi det gir fra seg strøm. Et bilbatteri har det aller best rundt 20 grader. Blir det over 30 grader øker selvutladningen drastisk.

Riktig pakking av bilen

Pass på å pakke jevnt, slik at den ene siden ikke er mye tyngre enn den andre, da det kan påvirke kjøreegenskapene. I tillegg bør de tyngste tingene pakkes nederst, slik at tyngdepunktet blir lavt. Påse at det ikke ligger løse gjenstander og slenger, som mobiltelefoner og vannflasker. Ved en bråstopp vil disse kunne medføre livsfare.

Ta med deg reservenøkkel

Se for deg at dere har stoppet midt oppe på Hardangervidda for å se på noen reinsdyr. Når dere kommer tilbake til bilen virker ikke nøkkelen lenger, og der står dere… Eller kanskje nøkkelen ligger igjen i bilen? Da er det godt å ha en reservenøkkel i bakhånd. Denne må selvfølgelig legges i vesken, sekken eller et annet sted der du vet du vil ha den med deg hele tiden. For om reservenøkkelen ligger innelåst i bilen sammen med den andre nøkkelen, er løpet kjørt.

Til slutt vil vi minne deg på at du påser at du fyller riktig drivstoff. Hvis ikke kan det fort bli forferdelig kostbart.

God bilferie og kjør pent!