Når man skal kjøpe ny bil er det lett å bli forvirret og usikker på hva man skal velge. Før måtte vi kun finne ut hvilket merke og om vi ønsket bensin eller diesel. Nå er alt langt mer komplisert. For i tillegg kan vi velge mellom elbil, hybridbil (ladbar og ikke-ladbar) og hydrogenbil. Og det hersker stor uenighet om hva som er det beste valget. Det blir litt som når man googler deksel iphone x, valgene er uendelige. For å hjelpe deg litt på vei skal vi gå gjennom hva disse ulike begrepene betyr.

Elbil

Elbil, eller elektrisk bil, er i vinden som aldri før. Faktisk utgjør elbiler 45 % av nybilsalget her til lands, og vi ligger i verdenstoppen når det kommer til antall elbiler i forhold til befolkningen. Disse bilene går utelukkende på strøm. Elbiler har vært å oppdrive i veldig mange år, men det er først de senere årene at de virkelig har tatt verden med storm. Grunnen er at disse bilene tidligere kun hadde kort kjørelengde før batteriet gikk tomt, og i tillegg var de små og lite komfortable. Nå er disse bilene like godt utstyrt som bensin- og dieselbiler og de kan kjøres i mange mil før de krever lading. Og ladestasjoner blir det bare flere og flere av rundt om, og de har også egne parkeringsplasser der bilene kan lades. Kaldt vintervær spiller dog en rolle for elbilene, da kaldt vær gir kortere kjørelengde.

Hybridbil

En hybridbil går både på batteri og bensin/diesel. De finnes i ikke-ladbar og ladbar utgave. Dessverre nyter ikke hybridbileiere av de samme fordelene som elbileiere og hydrogenbileiere, for eksempel ved gratis bomring, gratis parkering og tillatt kjøring i kollektivfeltet. Men likevel er det mye å hente kostnadsmessig i form av lavere drivstoffkostnader.

Ikke-ladbar hybrid

En ikke-ladbar hybrid har et lite batteri som lades opp av forbrenningsmotoren. Disse bilene kan ikke kjøre lange strekninger eller i høye hastigheter kun på strøm, men er perfekte i lave hastigheter og når du står i kø. Disse bilene veksler automatisk mellom batterimotor og forbrenningsmotor, og tidvis kan disse også jobbe sammen.

Ladbar hybrid

En ladbar hybrid kan, som navnet sier, lades fra det vanlige el-nettet, i tillegg til at forbrenningsmotoren lader den. Disse bilene kan derfor kjøres på batteri over lengre strekninger enn de ikke-ladbare hybridene. Likevel kan de ikke nå på langt nær så langt som en ordinær elbil kun ved hjelp av batteriet. Ulempen med disse bilene er at batteriet er såpass stort at bilen blir forholdsvis tung.

Hydrogenbil

Hydrogenbiler har ikke helt slått an her til lands ennå. Men vi ser ikke bort fra at dette kan endre seg. I hydrogenbiler er det en brenselcelle som gjør den kjemiske energien i hydrogen lagret på bilen og oksygen i luften om til vanndamp og elektrisk energi, lik den vi finner i elbiler. Disse bilene forurenser dermed ikke.